Rockabillies

LÖNSIRAPSGLASERAD FLÄSKSIDA MED SYRAD RÖDLÖK, KLASSISK TOMATSALLAD & UGNSROSTAD SÖTPOTATIS

PORTIONER: 4


SYRAD RÖDLÖK

Ingredienser:

1 dl Ättika
2 dl Socker
3 dl Vatten
3 st Rödlökar

Så här gör du:

1. Skala och skiva löken tunt.
2. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull tills allt löst sig.
3. Häll den varma vätskan över löken och låt svalna.
4. Sila bort lagen innan servering.


KLASSISK TOMATSALLAD

Ingredienser:

200 g Cocktailtomater
1 st Rödlök
1 msk Rödvinsvinäger
1 tsk Socker
2 msk Olivolja
2 msk Finhackad persilja
Salt
Peppar

Så här gör du:

1. Dela tomaterna på hälften. Skala och finhacka rödlöken.
2. Blanda tomat, rödlök, rödvinsvinäger, socker och olivolja i en stor bunke. Låt stå i ca 15 minuter.
3. Smaka upp salladen med salt och peppar, avsluta med hackad persilja innan servering.

LÖNSIRAPSGLASERAD FLÄSKSIDA

Ingredienser:

1 kg Fläsksida
2 st Gula lökar
4 st Vitlöksklyftor
1 st Morot
2 st Lagerblad
10 st Svartpepparkorn
2 st Persiljekvistar
3 dl Mörkt öl
Salt

Så här gör du:

1. Salta fläsksidan rikligt och lägg ner i en tryckkokare tillsammans med grova bitar lök, vitlök, morot, lagerblad, svartpepparkorn, persiljekvistar och mörkt öl.
2. Slut locket väl och sjud på medelvärme i ca 30–40 minuter.
3. Öppna locket försiktigt och känn med en sticka/kniv/stekpincett om fläsksidan är klar. Detta görs enklast genom att använda samma teknik som till potatis, köttet skall släppa från redskapet samt upplevas mjukt.
4. Tag upp fläsksidan ur spadet och låt svalna, skär sedan upp den i 5 mm tunna skivor.
5. Placera skivorna i en ugnsfast form, pensla på rikligt med lönnsirapsglasen och rosta sedan i ugnen på 250° till den har fått fin färg.


LÖNSIRAPSGLASYR

Ingredienser:

0,5 dl Socker
3 dl Mörkt Öl
Lönnsirap av god kvalité efter smak
Chili flakes efter smak (tänk på att det tar några minuter innan smaken från chilin kommer)

Så här gör du:

1. Låt sockret smälta i en stor kastrull
2. När sockret smält dra av kastrullen från den varma plattan och tillsätter ölen. (var försiktiga då det pyser väldigt)
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt koka tills sockret löst sig. Tillsätt därefter rikligt med sirap samt lite chili efter smak.
4. Koka ner ordentligt så att det blir en sirapsliknande konsistens.
5. Pensla på rikligt med glasyr på fläsksidan.

UGNSROSTAD SÖTPOTATIS

Ingredienser:

2 st Sötpotatisar
1 st Lök
Rapsolja
Salt
Peppar

Så här gör du:

1. Dela potatisen på längden och placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper i botten.
2. Dela löken på 4 med skal på, placera utspritt runt sötpotatisen.
3. Ringla på rikligt med olja över potatisen och löken. Salta och peppra väl.
4. Baka/rosta potatisen i ugnen på 240° i ca 30 minuter eller tills potatisen är riktigt mjuk och fått bra/nästan svart färg.


KOLASÅS MED SMAK AV LÖNNSIRAP OCH VANILJ

2dl Vispgrädde
2,5 dl Råsocker
1 dl Lönnsirap
1 tsk vaniljsocker


Så här gör du:

1. Blanda socker, grädde, och sirap till kolafyllningen i en kastrull och koka i 15-20 minuter.
2. Testa om kolan är klar genom att lägga ut en klick på ett kallt kaffefat och dra ett streck genom kolan – rinner den ihop så får du koka lite till. Eller använd en termometer och koka till 115°.
3. Låt kolan svalna något och rör i vaniljsockret.
4. Servera varm eller kall, gärna tillsammans med gräddglass!