Mariachi

BLÄCKFISK PÅ OLIKA VIS MED RÖKT PAPRIKAMAJONÄS, PICO DE GALLO, POTATAS BRAVAS & MANGOSALSA

PORTIONER: 4


FRÄSCH CEVICHE PÅ BLÄCKFISK

Ingredienser:

100 g Bläckfisk
100 g Avokado
50 g Gurka
5 st Lime
0,5 Rödlök
1 msk Koriander
Salt
Peppar

Så här gör du:

1. Börja med att skölja bläckfisken ordentligt, avlägsna de lilla huvudet samt ”näbben” som sitter i mitten av bläckfiskens undersida. (Munnen)
2. Massera/banka bläckfiskens armar tills ni känner att det blivit mjuka. Detta tar ca 30 minuter.
3. Avlägsna den mängd armar som receptet önskad, skiva sedan armarna så tunt som möjligt och förvara i en djup skål.
4. Riv av zesten från en av limen och pressa sedan ut juicen ur samtliga 5.
5. Häll juicen och zesten över bläckfisken och låt marineras i ca 20 minuter.
6. Skala och kärna ur gurkan och skär sedan i grova bitar. Avlägsna avokadon från skal och kärna och hacka i jämnstora bitar som gurkan
7. Hacka rödlök och koriander så fint som möjligt.
8. När bläckfisken är klar, sila bort juicen (men spara) och blanda köttet med gurka, avokado, rödlöken och koriandern. Smaka av med lite av limejuicen samt salt och peppar.

Cevichen skall serveras så nygjord och kall som möjligt.


FRITERAD BLÄCKFISK

Ingredienser:

200 g Bläckfisk
100 g Mjöl
0,5 msk Rökt paprikapulver
Salt
Rapsolja eller frityrolja

Så här gör du:

1. Använd kroppen på bläckfisken och strimla ner den så fint som möjligt.
2. Blanda mjöl, paprikapulver och salt väl på en tallrik eller i en skål.
3. Värm upp oljan i en kastrull eller fritös till 180°.
4. Vänd runt bläckfisken i mjölblandningen, pudra gärna av dem med hjälp av en sil.
5. Fritera bläckfisken gyllenbrun och låt rinna av på papper. Servera så snart som möjligt.


LÄTTSTEKT BLÄCKFISK

Ingredienser:

200 g Bläckfisk
0,5 st Gul lök
1 st Vitlök
2 msk Hackad Persilja
0,5 st Lime
Olja till stekning
Salt
Peppar

Så här gör du:

1. Skiva bläckfisken så tunt som möjligt.
2. Skala och skiva gul lök i tunna halvmånar samt hacka vitlöken fint.
3. Värm upp en panna och fräs lök och vitlök i ca 30 sekunder.
4. Lägg i bläckfisken och stek ca 2 minuter på väldigt hög värme.
5. Salta, peppra och avsluta sedan med att pressa över juicen från en halv lime.
6. Servera så snabbt som möjligt med hackad persilja på toppen.


RÖKT PAPRIKAMAJONNÄS

Ingredienser:

2 st Äggulor
1 tsk Senap
1 msk Vitvinsvinäger
2,5 dl Matolja
2 msk Matolja till kryddorna
2 tsk Rökt paprikapulver
1 tsk Cayenne peppar

Så här gör du:

1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
3. Värm försiktigt kryddorna och lite matolja i en kastrull. Vispa ner blandningen i majonnäsen när den svalnat.
4. Smaka av med salt och peppar. Om du inte tycker att majonnäsen smakar tillräckligt, så upprepar du moment 3. Tänk på att det tar en stund för kryddorna att ”sätta sig”

POTATAS BRAVAS PÅ EGET VIS

Ingredienser:

300 g Små fasta potatisar
1 tsk Rökt paprikapulver
0,5 krm Cayenne pulver
3 tsk Salt
1 l Raps eller frityrolja

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Rosta potatisen i ugnen tills de är helt mjuka.
3. Blanda salt, Cayenne pulver och rökt paprikapulver till ett kryddsalt.
4. När potatisen svalnar delar du potatisen i två.
5. Varm upp oljan i en kastrull eller fritös till 185°.
6. Fritera potatisen gyllenbrun och krispig, tag upp och lägg på papper.
7. Salta med kryddsaltet direkt efter potatisen tagits upp.
8. Toppa gärna med rädisor och persilja.
9. Servera så snart som möjlig och ät gärna tillsammans med rökt paprikamajonnäs.


PICO DE GALLO

Ingredienser:

4 st Mogna tomater
1 st Rödlök
0,5 dl Hackad färsk koriander
1 st Röd chilipeppar
2 msk Limejuice
2 msk Olivolja (valfritt)
2 krm Salt
1 krm Svartpeppar

Så här gör du:

1. Tag ur kärnhusen ur tomaterna och tärna så fin som möjligt, lägg i en större bunke.
2. Hacka rödlök, koriander samt chili, utan kärnorna, fint och blanda med tomaterna.
3. Smaka upp tomatröran med lime, olivolja, salt och peppar.
4. Låt stå i ca 15 minuter innan servering för att kryddorna skall komma fram ordentligt.


MANGO SALSA

Ingredienser:

1 st Mango
1 st Chili (eller efter eget tycke)
0,5 dl Mynta
0,5 st Lime
3 msk Olivolja
Salt
Peppar

Så här gör du:

1. Skala mangon och dela sedan ner den i fina tärningar.
2. Tag ur fröna ur chilin och hacka den fint.
3. Plocka av bladen från myntan och hacka fint.
4. Riv av zesten samt pressa ut juicen ur limen.
5. Blanda ihop allting och smaka av med olivolja, salt och peppar.
6. Låt stå 15 minuter innan servering för att få maximal smak från myntan.